Foto: Vox

Dok se najveća pažnja oduvek skreće na zdravlje majke, nikotin putem sperme može uticati na razvoj deteta.

Očeva izloženost nikotinu i ostalim komponentama cigareta može uticati na kognitivni razvoj dece, pa čak i unučadi, kažu rezultati istraživanja Univerziteta Talahasi (SAD, Florida).

Iako su najčešće majke te koje se povezuje s lošim uticajem cigareta na dete, o očevom uticaju zna se vrlo malo. Iz tog razloga vođa istraživanja Deirdre Mek Karti i njene kolege napravili su test na miševima u kojima su muške jedinke izložili niskim dozama nikotina u vreme kada su njihove žlezde proizvodile spermu. Nakon toga su ih spojili sa ženkama koje nikada nisu bile izložene nikotinskim proizvodima.

Ženski potomci, a u manjem broju i muški, pokazivali su značajne nedostatke u kognitivnom razvoju. Analiza sperme je pokazala promenu u genima i hormonima, uključujući i dopamin D2 gen koji je zaslužan za razvoj mozga i učenje, što ukazuje na činjenicu da su te modifikacije verovatno doprinele kognitivnom deficitu potomaka.

Naučnici su skrenuli pažnju na sprovođenje više istraživanja koja će se baviti uticajima loše navike pušenja kod očeva na decu, a ne samo majki, kako je to do sada bio slučaj.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments