Ako se noću budite u isto vreme, neki organ vam poručuje da ne radi dobro

       
Foto: Healthline

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, hronični poremećaji spavanja najčešće su uzrokovani Jin- Jang neravnotežom koja je posledica poremećaja protoka energije u telu.

Ta se energija zove Či (Qi), sve ono od čega nastaje nešto, a definiše se i kao duhovna energija ili životna energija.

Kad ste u dobrom fizičkom stanju, Či slobodno prolazi telom, a kada imate zdravstvenih problema, postoji Či blokada u određenom organu koja bi mogla da vas probudi tokom noći.

Noću se ova energija povlači unutra kako bismo napunili tela. Ako vam je san uvek poremećen u određeno vreme, verovatno postoji neravnoteža u jednom od vaših organskih sistema, jer energija ne može da prođe kroz njega i zato se budite.

Štitna od 21:00 do 23:00h

Tokom rane faze spavanja, od 21 do 23 sata, naš endokrini sistem se revitalizuje i naši krvni sudovi postaju aktivniji. To znači da vas zdravstveni problemi povezani s imunološkim sistemom, štitnom žlezdom, nadbubrežnom žlezdom ili metabolizmom mogu držati budnim. Ako ne možete zaspati u ovo doba to bi mogao biti znak viška stresa i brige tokom dana. Kako biste poboljšali kvalitet sna u ovoj fazi možete raditi jogu ili vežbe koje će smanjiti napetost mišića.

Žučna kesa od 23:00 do 01:00h

Žučna kesa proizvodi žuč, koja je potrebna za probavu i apsorpciju kako bi se razgradila sva masnoća koju ste potrošili tokom dana. Ako se budite u ovo vreme verpvatno imate žučne kamence ili da morate više unositi zdrave masnoće. Žučna kesa je povezana s emocionalnim razočaranjem, slabim samopoštovanjem i ogorčenošću. Kako biste se vratili u san, trebalo bi oprostiti drugima.

Jetra od 01:00 do 03:00h

U ovo vreme telo se čisti, uklanjajući otpadne stvari iz krvi, pa bi buđenje u ovo doba noći moglo značiti da jetra ima previše toksina s kojima mora da se nosi. Pokušajte piti više vode i smanjite alkohol i kofein. Ako ste budni u to vreme može značiti da ste puni negativnih emocija poput ljutnje, frustracije, krivice i besa, kojih se morate rešiti ako želite normalan san.

Pluća od 03:00 do 05:00h

Vaša pluća su prvi organi koji počinju da se pune Či energijom prikupljajući kiseonik i premeštajući ga u sve ostale sisteme organa u pripremi za novi dan. Ako se budite u ovo vreme i imate simptome poput kašlja, kijanja ili začepljenog nosa, to može značiti da imate prekomernu sluz ili lošu ishranu. Pluća su povezana i s osećanjima tuge i žaljenja, pa bi buđenje u ovo vreme moglo biti znak da treba da se prepustite tim osećanjima. Ako radite vežbe disanja, mogu vam pomoći da bolje spavate.

Debelo crevo 05:00 do 07:00h

Tokom tog jutarnjeg doba, protok energije koncentrisan je u debelom crevu koji čisti “otpad” iz tela. Ako postoji neravnoteža u ovom organu, možete imati zatvor, možete se ugojiti ili prerano stariti. Da bi vam debelo crevo pravilno radilo i da biste regulisali ciklus spavanja, trebalo bi istegnuti mišiće i piti mnogo vode. Ovo vreme je takođe povezano s emocionalnim blokadama. Takvo neprestano buđenje može biti znak da treba da se oslobodite svih svojih emocionalnih opterećenja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments