Alchajmer utiče na uništavanje tkiva u mozgu, organu u kojem se dosad verovalo da i nastaje ova bolest. Ipak, nova istraživanja sugerišu da je i ostatak tela odgovoran za ovaj tip gubitka pamćenja.

Neruodegenerativne bolesti nastaju kada dođe do nakupljanja proteina u mozgu, koji narušava veze između nervnih ćelija i dovodi do njihovog propadanja.

Internacionalni tim predvođen naučncima sa Univerziteta Britiš Kolumbija i Kineskim trećim vojnim medicinskim Univerzitetom, bavio se upravo ovim proteinima, nazvanim amiloid-beta proteini.

U eksperimentu učestvovale su dve grupe miševa. Dok je prva bila zdrava, druga je nosila gen koji proizvodi veće količine amiloid-beta proteina. Ono što je pokazano jeste da se ovi proteini ne stvaraju samo u mozgu, već i u krvnim pločicama, sudovima i mišićima. Pre ovog eksperimenta, pretpostavljalo se da se almoid- beta nagomilava isključivo u mozgu.

Stoga, kako se navodi u studiji, Alchajmer je problem celog tela, a ne samo mozga.

Pretpostavka je da ova bolest može da nastane bilo gde u telu i da se onda širi, sve do nervnog sistema. “Alchajmer je očigledno moždano oboljenje, ali moramo da obratimo pažnju i na celo telo, kako bismo razumeli gde zapravo nastaje i kako se sprečava“, naveo je koatuor studije, profesor Veihong Song.

Alchajmer je glavni uzrok demencije, povezan je sa gubitkom pamćenja i izaziva kognitivne difsunkcije koje vremenom postaju sve gore.

Iako se razvija u poznijim godinama, ženske osobe koje nose ovaj gen u porodici, uz druge medicinske bolesti, imaju veći rizik da razviju Alchajmera.

Nauka i dalje ne zna šta je primarni uzrok ove bolesti i zašto su neki ljudi manje otporni. Otkrivanje bolesti u ranoj fazi je veoma teško. Što više saznajemo kako funkcioniše Alchajmer, bliži smo leku, koji zasad, ne postoji.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments