Alkohol ne menja percepciju dobrog i lošeg, pa ne padajte na “Bio sam pijan”

       
Foto: Medical News Today

Naučnici sa Univerziteta Plimut došli su do otkrića da alkohol ne utiče na naše moralne principe i ne menja nam percepciju dobrog i lošeg.

Stručnjaci su proučavali kako alkohol utiče na empatiju i moral. Ispitanici su morali da popiju određenu količinu votke, nakon čega su odgovarali na pitanja o empatiji i moralnim odlukama.

Kako se nivo votke u njihovom organizmu povećavao, tako je empatija slabila. Na ekranima su im pokazivana tužna i srećna lica, na šta su reagovali neprimereno- pozitivno na tužna lica, a negativna srećno.

Zaključili su da pijanstvo negativno deluje na čovekovu sposobnost razumevanja svojih i tuđih osećaja, odnosno “otupljuje” empatiju.

Ali, alkohol nema uticaj na moral. Ispitanci su bili suočeni s moralnom dilemom i ispostavilo se da bi istu odluku doneli i pijani i trezni.

Zaključak britanske studije, o kojoj piše portal Inverse, je da alkohol ne menja našu ličnost. Ono na što alkohol utiče je interpretacija tuđih osećaja i ponašanja.

To bi značilo da za nemoralno ponašanje koje radimo dok smo pijani ne možemo kriviti promile u krvi. I pijani imamo isti moral i sva odgovornost je na nama.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments