Evelin Lukas-Peri, stomatološkinja iz Amerike, objašnjava da je alkohol obojen hromogenima koji se vežu za zubnu gleđ koja je oslabljena kiselinom u piću.
Visok sadržaj alkohola u žestokim pićima u kombinaciji sa slatkim voćnim sokovima ili sirupima izlaže naše zube velikim količinama kiseline. To dovodi do smanjene tvrdoće gleđi i povećane osetljivosti zuba. Kokteli isušuju usta, što može uzrokovati loš zadah.
Zbog visokog udela šećera, slatko vino je jedno od najštetnijih pića za zdravlje zuba. Ispijanje vina duže vremenena ne daje ustima vremena za uspostavljanje hemijske ravnoteže, što zube čini osetljivijim na boje. Belo vino je takođe vrlo kiselo.
Zbog većeg sadržaja vode, pivo je najbolja opcija za vaše zube kada pokušavate da izbegnete karijes i eroziju zuba, objašnjava dr Lukas-Peri. Što je pivo svetlije, to je bolje za zube.
Autor: nsuzivo.rs