Alternativa dojenju- izdajanje i zašto se o njemu malo govori

       
Foto: Mama i beba

Ima i mama koje biraju da se isključivo izdajaju (izmlazaju) i na taj način pružaju detetu svoje mleko, ali preko flašice.  

Iako izdajanje nije neka nepoznanica, isključivo izdajanje je još uvek relativno retka praksa s obzirom da se uvek spominje kao pomoć kod dojenja.

Neke mame izaberu isključivo izdajanje jer imaju prevremeno rođenu bebu koja ne može biti dojena ili imaju probleme s dojenjem, druge zbog nemogućnosti stalnog dojenja, odnosno mogućnosti da neko drugi hrani bebu, a treće jer jednostavno ne žele da doje, ali žele detetu omogućiti svoje mleko.

Mnogo je razloga zašto neke mame ne mogu dojiti svoje bebe. Savetnica za dojenje Džofija Bok izdvojila je one najvažnije:

Psihološka stanja: Neke bebe privremeno ne mogu biti dojene, zbog prevremenog rođenja, a neke nikada, poput beba s rascepom usne i nepca ili ozbiljnim neurološkim problemima.

Psihološki problemi: Neke žene koje, npr. imaju istorju seksualnog zlostavljanja, mogu imati velikih psiholoških problema kad je u pitanju dojenje.

Poteškoće s dojenjem: Neke mame imaju problema s dojenjem, poput mastitisa, nepravilnog bebinog zahvatanja dojke i sisanja i slično.

Bez obzira na razlog, izdajanje definitivno nije jednostavno kao što mnogi misle. Mame koje izdajaju mleko, to čine pet, šest pa čak i sedam puta na dan i redovno se bude noću kada njihove bebe spavaju kako bi zadržale i povećale svoju zalihu mleka.

Ako razmišljate o isključivom izdajanju i zabrinute ste da će ono možda imati negativni efekt na povezivanje s bebom, budite bez brige. Kako savetnica za dojenje naglašava, uspostavljanje čvrste veze s bebom apsolutno ne zavisi od metode hranjenja bebe. Ljubav i briga prema bebi uvek će rezultirati pozitivnim povezivanju.

I ono poslednje, nikome nemojte dopustiti da vam nametne osećaj krivice zbog toga što ne dojite. To je izbor koji ste sami doneli, bez obzira na razloge koje imate. Vaša predanost majčinstvu i brizi je bitna.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments