Autizam se kod bebe otkriva posebnim testiranjem na zvukove

       
Foto: CBS News

Postoji snažna povezanost slušne disfunkcije i autizma, kažu stručnjaci.

Naučnici sa Univerziteta za osteopatsku medicinu Lejk Erie u SAD-u kažu da mogu otkriti autizam kod dece vrlo brzo nakon rođenja- testiranjem akustičkog refleksa, a to će omogućiti početak lečenja nekoliko godina ranije nego što je dosadašnja praksa. 

Radi se o vrlo jednostavno testiranju bebinog sluha- tj. njenih reakcija na zvukove širokog raspona frekvencija, koje stručnjacima otkrivaju osetljivost i vreme reakcije na pojedini zvuk, a to vodi do postavljanja dijagnoze.

Akustični refleks je nesvesna kontrakcija mišića u uvetu do koje dolazi kada govorimo ili čujemo glasne zvukove. Tada se mišići čvrsto povlače unutar srednjeg uha u cilju zaštite unutrašnjeg uha od oštećenja.

“Većina pacijenata s autizmom ima problema sa sluhom, a sluh je presudan za razvoj govora i jezika koji, takođe, utiče na socijalno- emocionalni razvoj. Optimiziranjem slušne funkcije, kvalitet života može im biti znatno bolji”, rekao je profesor Rendi Kuleza.

Profesor kaže kako se trenutno svoj novorođenčadi ispituje sluh da bi se ustanovilo čuje li dete ili ne, i to je sve. Naglašava kako bi uvođenje testiranja akustičkog refleksa pružilo lekarima mnogo više informacija o vrstama disfunkcija koje mogu biti prisutne.

Često ljudi s autizmom pate od preosetljivosti, što znači da čak i relativno tihe zvukove mogu osećati kao strašnu buku. Ako roditelji i lekari shvate da od samog početka mogu raditi na prilagođavanju detetove osetljivosti, tako će njegovo iskustvo sveta učiniti mnogo manje intenzivnim i zastrašujućim” pojasnio je.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments