Bake otkrile tajne srećnog i dugog braka

       

“Baka mi je pokazala da je tajna dobrog odnosa poštovanje. Uvažavanje partnera, čak i kad ste ljuti ili uznemireni, čini razliku u vašem odnosu. Pristojan razgovor i slušanje njihove strane priče kad se ne slažu s vama ili imaju različito mišljenje ključno je za uspeh”, savetuje Rosalind Sedaka, sertifikovana trenerka za život.

“Moja prabaka mi je uvek govorila da pazim šta pecam jer bih mogla pronaći zmiju. Možda mislite da želite znati sve, ali jesu li rezultati vredni posledica tih informacija? Često mislimo da smo spremni da čujemo sve prljave pojedinosti kako bismo shvatili da nam je bilo bolje dok ih nismo znali”, kaže Šenon Batl, licencirana profesionalna savetnica.

“Kad je moja baka bila u 80-ima, pokazala mi je najromantičnija ljubavna pisma njenog dečka tinejdžera (i mog budućeg dede). Otvorila je sve koverte koristeći paru, jer je on pisao tajne poruke poput ‘Ako pronađeš ovo, dugujem ti stotinu poljubaca i zagrljaja’. Pokazala mi je važnost uključivanja romantike u male stvari”, kaže Erik Marlov, seks terapeut.

“Moji baba i deda bili su u braku 41 godinu. Ona mi je odala svoju tajnu: ‘Ponekad moraš pustiti drugu osobu da se oseća potrebnom, čak i ako nije’. Objasnila mi je kako je deda radio male stvari za nju, poput ispunjavanja papira ili otvaranja tegle. Znala je kako ih otvoriti, ali bi ih uvek ostavila neotvorene dok on ne dođe kući s posla. Niko se ne želi osećati kao da vam nije potreban ni za šta”, priseća se Vitni Tileri, trenerka za veze.

“Moja baka je uvek imala pripremljen ukusan obrok za dedu. Isprva kad sam to čula, činilo mi se da je zastarela. Muškarac bi trebao da me voli zbog mene, ne zbog mojih kulinarskih veština. I istina je, ako imate dobrog dečka, nećete ga izgubiti ako ste loša kuvarica. Ali, kuvanjem obroka za nekoga koga volite je način da mu pokažete ljubav i da ste tu za njega. To je oblik komunikacije, čak i onda kada ste oboje iscrpljeni i nemate više snage”, savetuje trenerka za veze Karina Aleksander.

“Kao dete, baba me je učila da je uspešan odnos više rezultat karaktera, nego sadržaja. Njena omiljena izreka bila je ‘Uhvatićeš više muva medom, nego sirćetom’. Važno je uvek biti ljubazan, čak i u napetim situacijama jer ljubazne reči pomažu parovima da uspostave i održavaju pravednu saradnju koja jača vezu”, tvrdi Bil Benson, licencirani bračni i porodični terapeut.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: