Benefiti jojobinog ulja za lepotu lica i kose: Blistavije lice i kosa sa više volumena

       
Foto: Prevention

Priroda je puna dobrih-za-nas sastojaka. Jedan među njima je i jojobino ulje, koje je prirodni saveznik za jaku kosu i zdravu kožu lica.

Ulje jojobe je tečnost izdvojena iz višegodišnjeg grmlja Simmondsia chinensis plant. Danas se koristi u mnogo preparata za negu kože i kose. Bogato je sastojcima vitamina B kompleksa, vitamina E, bakra i cinka.

Što se tiče kože, ulje jojobe je vrlo blisko našim prirodnim uljima. Ona čini odličan ovlaživač za suvu kožu, jer aktivne komponente ulja jojobe oponašaju ulja tela zbog svoje voštane prirode. Uglavnom se sastoji od estera voska i masnih kiselina.

Slično kao hidratantu kremu, jojobino ulje treba koristiti kao završni korak u rutini nege. Možete naneti 4-6 kapi ulja direktno na kožu lica kao hidratantno sredstvo ili jednu do dve kapi na vlažnu kosu nakon pranja.

Foto: Purple Tea

Jojoba je strukturno slična sebumu, masnoj supstanci koju lojne žlezde luče kao prirodni način da se koža i kosa održe vlažnim. Tako jojobino ulje može smanjiti da se vaša kosa ili koža više masti, a zahvaljujući visokom nivou joda koji se u njoj nalazi, uravnotežuje rast bakterija.

Takođe, ovo ulje ima protivupalna svojstva. To pomaže u smirivanju kože i upalnih stanja. Njegova antiupalna svojstva potiču iz visokog sadržaja antioksidanata.

Foto: Women’s Health

Ko ne želi gušću, kosu punu volumena? Stres je jedan od okidača za gubitak kose, kao zagađenje koje dolazi iz spoljašnje sredine. Ulje jojobe može da preokrene prekomerni gubitak kose. I ne samo to, ona može da poboljša otpornost na lomljenje. Sa manje lomljenja kose dobija se veća punoća vlasi.

Preskočite maramice za skidanje šminke- ozloglašene su da izazivaju iritaciju i crvenilo kože i nisu ekološke, a sada, više nego ikada, treba da brinemo o prirodi i planeti. Jojobino ulje je prirodna sigurna i efikasna alternativa za ukljanjanje šminke. Na tupfere nanestite 3-5 kapi ulja jojobe i kako biste obrisali šminku i sve prljave čestice koje su se taložile tog dana na vašem licu i vratu.

Autor: Ivona Karan

Komentari: