Foto: Nature and Garden Nature and Garden

Korišćeni od Adama i Eve, preko Grka i Rimljana, lišće smokve ima duhovnu i mitsku simboliku. Listovi smokve su jestivi i mogu se koristiti u različitim jelima, a pružaju i razne zdravstvene benefite.

Njegova antidijabetička svojstva su među najpriznatijim. Kad je konzumira osoba koja boluje od dijabetesa, lišće smokve smanjuje količinu insulina koje telo zahteva. Ovi efekti omogućavaju dijabetičaru davanje manje injekcija insulina, što je skup i doživotan proces.

Lišće smokve pokazalo je da smanjuje nivo triglicerida u telu. Trigliceridi su oblik skladištenja masti u organizmu. Iako je određena količina potrebna za pravilno funkcionisanje i telesnu funkciju, previše triglicerida povećava rizik od gojaznosti i bolesti srca. Dijeta sa redovnom konzumacijom listova smokve može postepeno smanjiti nivo triglicerida.

Foto: Emiko Davies

Smokvin list je poznat u narodnoj medicini i kućnim lekovima, a koristio se za različita medicinska stanja- od čira do bronhitisa. Čaj od lista smokve može biti od koristi za kardiovaskularne probleme, pacijente sa rakom i ljude sa povišenim krvnim pritiskom.

Za čaj vam je potrebno nekoliko listova, koje ćete kuvati najmanje 15 minuta u vodi. Domaći lek za bronhitis uključuje ključanje vode sa tri lista smokve i nerafinisanim šećerom. Domaći lek za čir podrazumeva svakodnevno žvakanje i gutanje dva cela lista.

Foto: ThoughtCo

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments