Da li ste čuli da BIBI džemperi Brankice i Biljane Bogovac ženu čine ženstvenijom, da BIBI ćebad greju najlepše u dugim zimskim noćima, a njihove kape vam glavu čuvaju?

“Pet sestre se gone, ni jedna drugu ne stiza”, je zagonetka ponikla u pirotskom kraju, a odgovor na nju je- igle za pletenje.

A mi u Novom Sadu imamo sestre, Brankicu i Biljanu Bogovac, vlasnice poznatog modnog brenda BIBI, koje se bave upravo pletenjem i koje ruše stereotipe da je to hobi za starije osobe.

Brankica i Biljana Bogovac, vlasnice modnog brenda BIBI; foto: Privatna arhiva

U samom njihovom prezimenu ima nešto što je kao sudbinski protkano- one su Boginje vune (Bogovac= Bog ovaca), a sam naziv brenda dolazi od početnih slova Brankice i Biljane- BIBI.

Njihov brend BIBI će ovog decembra napuniti dve godine i tim povodom sa njima razgovaramo u jednom prijatnom novosadskom kafiću.

“Jedna ludost dnevno”

Kako je sve počelo i otkud hrabrosti da se upustite u preduzetničke vode sa brendom BIBI?

Brankica: Ja sam završila farmaciju i radila u jednoj velikoj farmaceutskoj kući. Došlo je do zasićenja, jer je posao u korporaciji značio brži tempo života i ne samo to, osetiš da treba da izraziš svoju kreativnost. A moja sestra, otkad znamo jedna za drugu, želi porodični biznis. Sve je počelo dok sam na jednom odmoru pila kafu, pored prozora, bila je zima, a ja sam dobila ideju šta treba da radim. Baka nas je obe naučila pletenju. Samo sam uzela igle i počela da pletem, bez razmišljanja. Došla sam kod sestre i predložila da započnemo posao.

Biljana: Mi smo pet dana nedeljno radile redovne poslove, a vikendom plele. To je bilo preteško. Onda smo shvatile da to ne ide brzinom kojom bismo htele i dogovorile se da svaka napusti svoj posao. Da skočimo u to, pa kako bude. Bile smo hrabre. Druga stvar koju smo uradile je „Jedna ludost dnevno“. Svaki dan radiš nešto što nije u tvojoj zoni komfora. Tako da smo sa tom mantrom uradile stvari koje možda ne bismo inače.

Foto: Privatna arhiva

„Ja sam svoj stres isplela“

Zašto ste se odlučile za pletenje? Obično se pletenje povezuje sa starijim osobama, nemamo prilike da vidimo mlađe osobe koje se time bave, i to pritom veoma uspešno kao vi.

Brankica: Htele smo da pokažemo da, pošto svi živimo brzo, svi smo na internetu, na Instagramu, da i mladi mogu takođe ovim da se bave. Ja sam svoj stres isplela. Rad u korporaciji bio je vrlo stresan i brz. Pletenje je jedan antistres program i dovede te u neko meditativno stanje. Na prstima su svi receptori i pletenjem konstantno dodirujete te akupunkturne tačke. Na taj način se čovek smiruje, vežba mozak da ostane koncentrisan, jer ponavljajući pokreti to iziskuju, pogotovo ako su mustre zahtevnije. Imaš ono što danas ne postoji- da si u sadašnjem trenutku.

Biljana: Pletenje jer imaš svu slobodu i kreativnost. Mi kada pletemo ne znamo gde ćemo otići sa modelima.

Foto: Silly World- Sonja Lazukic

„Mi oblačimo ljude sa dobrom energijom“

Šta to čini posebne vaše BIBI modele džempera?

Brankica: Naši džemperi su posebni i drugačiji po energiji, koloritu, po tome što su hrabri. Mi negujemo žene da budu ženstvenije. Takođe, ono što izdvaja naše modele je što su rađeni od prirodnih materijala- merino vune i vune sa akrilom, zbog lakšeg održavanja. Merino vuna je jedna od najkvalitetnijih na svetu i izuzetno mekana. Mi radimo sa vunom koja ima 19 mikrona. Vlas kose je oko 30 mikrona, a naša vuna 19. Što je manji broj, to je mekša.

Biljana: Naši modeli su smeli. Imamo u kolekciji crop top model džempera, koji je jako kratak. Time smo želele da pokažemo ženama da one mogu da ih nose i na drugačije načine, nego što se do sada mislilo. Taj model može da nosi i poslovna žena i žena u izlasku i mama sa detetom.

Handmade je danas zastupljen široko. Zašto ste se odlučile za njega u proizvodnji BIBI modela?

Brankica: Danas je sve hiperprodukcija. To onda nema dušu, nema priču. Ali, kada kupujete BIBI ručni rad onda kupujete i nečiju vrednost, trud i energiju uloženu u to.

Biljana: Kupujete i to što je neko izradio po tebi. U BIBI kolekciji je sve rađeno po merama i vašim dimenzijama. Mi pored džempera pravimo i kape, šalove, ćebad. Šta pomislite mi pletemo. Za jedno naše slikanje, od našeg modela smo napravile zimsku mladu- od ćebeta haljinu, od kape veo, a bidermajer je bio pleteni pom- pom. Jedna prava plava zimska mlada.

Zimska mlada; foto: Silly World- Sonja Lazukic

Odakle crpite inspiraciju?

Brankica: Za naše BIBI stvari je bitno da su lepe i da nisu dosadne. Ja te ideje zovem Frankenštajn- jedan deo mi se sviđa od ovog modela, drugi od onog, pa ćemo nešto slično napraviti. Takođe, inspiracija dolazi od nas dve same. Ja volim minimalizam u oblačenju, a moja sestra je Lejdi Gaga zarobljena u telu Biljane. Tu nastaju najbolji modeli, jer iz obe izvlačimo najbolje.

Biljana: Ne pratimo trendove. Ono što bismo nas dve obukle to i pravimo.

Žene sa stavom

Na kome najviše volite da vidite BIBI kolekciju?

Brankica: Na ženama sa stavom.

Biljana: Na svim ženama koje žive u našem svetu i na ženama koje imaju dobru energiju. Mi zračimo energijom koju drugi osete.

Brankica: Radioaktivne smo. (smeh)

Foto: Silly World- Sonja Lazukic

Za novu kolekciju, BIBI nam pripremaju modele u novim bojama, naravno, onim jarkim po kojima su prepoznatljive i novim modelima džempera, za koje kažu da će biti više razigrani.

A za vas imaju jedan savet.

Brankica: Mi imamo jedan test, koji uvek uradimo kada završimo fotografisanje BIBI kolekcije- pitajte ljude, koji nemaju pojma o tome čime se bavite, šta je to. Jer, ako to laik prepozna i razume, onda je to- to. Ako sebe može da prepozna u tome.

Biljana: Mi tu testiramo našeg tatu. On nam je velika podrška, a nekada zna i da nam kaže „Jao, imam ideju za novi džemper!“, jer je i on dosta kreativan.

https://www.instagram.com/p/ByQfyzZJ3qU/

Vunu sa karakterom ili BIBI modele možete pronaći i naručiti preko Instagram i Fejsbuk profila, kako kod nas tako i širom sveta, a u najavi su i određene koncept radnje.

Foto: Silly World- Sonja Lazukic

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments