Biljka popino prase je potencijalna opasnost za vaše kućne ljubimce

       
Foto: Wikipedija

Divlji ječam, poznatiji kao popino prase, mišji ječam, je vrsta korova koji je vrlo raširen i uobičajen u našim krajevima.

Ova biljka je opasna, jer se lako pričvrsti za dlaku ljubimca. Njegove semenke oko sebe imaju zaštitni sloj koji na sebi ima kukice. Problem nastaje kada se zabodu u kožu životinje. Ugao pod kojim se zakače za dlaku ili tkaninu onemogućuje ispadanje ili lako vađenje.

U najvećoj opasnosti su psi i mačke. Mačke, koje same vode računa o higijeni svog tela su u puno manjoj opasnosti od pasa koji su bezbrižniji u tom pogledu.

Po povratku iz prirode vlasnik mora da pregleda i pažljivo ukloni sve moguće pretnje sa svoga ljubimca, jer popino prase može da uzrokuje velike probleme psima. Najosetljivija područja su svakako jastučići na šapama, ali i uši pogotovo kod rasa pasa sa dužim ušima.

U opasnosti su i psi svetlije dlake, jer će se lakše sakriti u njihovom krznu.

Zabadanje kukica može uzrokovati snažnu bol, oticanje, svrab, infekcije rana, temperaturu, krvarenje, oštećenje ili gubitak vida ili sluha, a ako se udahne, može doći do pluća i izazvati gušenje, pa čak i smrt.

U samo nekoliko dana, seme može postati pretnja za vitalne organe. Vrlo je važno da vlasnik reaguje odmah na prve znakove i psa odvede veterinaru, jer samostalno pomaganje može pogoršati stanje.

U nekim slučajevima nije lako razlikovati ubod divljeg ječma od uboda insekta. Zbog toga je važno pregledati psa nakon šetanja. Ponekad se i kod pregleda može dogoditi propust, jer seme može vrlo brzo ući pod kožu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments