Brza hrana može da izazove brojne autoimune bolesti

       
Foto: Daily Mail

Višak soli koji se nalazi u svakoj brzoj hrani izaziva brojne upale u telu, na koje imunitet reaguje i povećava se rizik od autoimunih bolesti, pokazala je studija Jejla i nemačkog univerziteta Erlangen-Nuremberg.

Studija je proučavala ulogu T-ćelija koje pomažu drugim ćelijama u telu da se bore s patogenima, poput virusa i bakterija, i otkrili da je učestalost autoimunih bolesti znatno veća otkako su ljudi počeli da jedu više brze hrane, kao što su hamburgeri i pice, piše Dejli Mejl.

“Zbog pojačanog unosa soli, broj ćelija nazvanih Th17, i citokina, tj. proteina koji prenose informacije među ćelijama drastično je porastao u nervnom sistemu, što je okidač nastanka autoimunih bolesti”, rekao je autor studije Ralf Linker.

Zbog danas sve češće bolujemo od ekcema, multiple skleroze, autoimunih bolesti štitne žlezde, artritisa, Kronove bolesti (bolest creva), lupusa i drugih autoimunih bolesti.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments