Čaj se pravi kuvanjem cele banane u vodi. Tečnost koja ostane se pije, a čaj se može praviti s korom ili bez.
Budući da je kora banane bogata vlaknima, mora se duže kuvati. Može se dodati malo cimeta ili meda.
Uputstvo za pravljenje čaja:
Pustite da proključa 50 ml vode. Ogulite jednu bananu i odsecite krajeve. Stavite bananu u vodu i smanjite temperaturu. Pustite da se krčka 5- 10 minuta. Po želji dodajte cimet i med. Izvadite bananu i pustite da se tečnost malo ohladi.
Detaljni nutritivni sastav još uvek nije poznat, ali se može pretpostaviti da obiluje vitaminom B6, kalijumom i magnezijumom.
Čaj od banane najpopularniji je kao pomoć za kvalitetniji san, jer sadrži kalijum, magnezijum i triptofan- tri komponentne koje pomažu da se brže zaspi. Magnezijum opušta mišiće, a triptofan proizvodi serotonin i melatonin, hormone povezane sa snom.
Autor: nsuzivo.rs