Foto: KDVR

Reč je o 15-godišnjoj devojčici Gitandžali Rao, američkoj pronalazačici i autorki, koja je izabrana za ‘najdete godine’ prestižnog magazina Tajm.

Gitandžali je izabrana između 5000 malih Amerikanaca uzrasta od 8 do 16 godina. Pobednicu je preko Zoom aplikacije intervjuisana holivudska glumica Anđelina Džoli.

-Posmatrajte, mozgajte, istražujte, gradite i komunicirajte- poručila je mlada naučnica Rao u intervjuu.

Njena ideja je stvaranje globalne zajednice mladih inovatora za rešavanje problema širom sveta, a mladima je poručila: Ne pokušavajte da rešite svaki problem, usredsredite se na onaj koji vas uzbuđuje. 

Foto: Rachel Murray/Getty Images for MAKERS/InsideHook

Jedna od najnovijih inovacija Gitandžali je i sprečavanje nasilja na internetu.

-To je usluga koja se zove Kindly – postoje aplikacija i proširenje za Chrome- koja je u mogućnosti da rano otkrije zlostavljanje na internetu, na temelju tehnologije veštačke inteligencije. Počela sam kodirati neke reči koje bi se mogle smatrati maltretiranjem, a onda je moj računar uzeo te reči i prepoznao slične. Upišete rič ili frazu i on će ih prepoznati i dati mogućnost uređivanja ili slanja onakvim kakav jeste. Cilj nije da se kazni onaj koji to šalje, već daje priliku da preispitate ono što pišete, kako biste znali treba li to poslati. Tinejdžeri je skidaju na svoje telefone, razumeli su koji je cilj- objasnila je Rao.

Rao je 2017. godine bila prepoznata i od strane Forbsa, kada je uvrštena na listu 30 najboljih ispod 30 godina.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments