Ćerka Hitlerovog arhitekte je dobitnica nagrade za podršku jevrejskim umetnicama

       
Foto: BBC

Hilde Šram (82), utemeljila je 1994. godine svoju fondaciju “Povraćaj” novcem koji je dobila prodajom tri umetnička dela.

Prema pisanju BBC-a, ova žena je život posvetila borbi protiv rasizma, propagirajući mir i podržavajući jevrejske umetnice.

Hilde Šram (82), utemeljila je 1994. godine svoju fondaciju “Povraćaj” novcem koji je dobila prodajom tri umetnička dela. Te umetnine nasledila je od svog oca, ali je sumnjala da su stečene protivzakonito od jevrejskih porodica progonjenih u doba nacizma.

Od tada tim novcem finansirala je više od 150 umetničkih i istorijskih projekata koje su pokrenule Jevrejke. Fondacija Obermayer svake godine dodeljuje nagradu Nemcima nejevrejima koji su dali izuzetan doprinos očuvanju baštine nemačkih jevrejskih zajednica.

Hilde je pre 3 godine delila kuću sa sirijskim izbeglicama, a tokom rata u Jugoslaviji bila je angažovana u mnogim antiratnim akcijama.

Albert Šper je prvo bio Hitlerov arhitekta, a zatim ministar naoružanja u nacističkoj vladi. Preživeo je rat, ali je odslužio kaznu od 20 godina zatvora zbog svoje uloge u nacističkom režimu. Umro je 1981. godine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments