Jedna od najčešćih navika osobe koje su pod čestim stresom je grickanje noktiju. 

Nije samo estetika ta koja je negativna, već je otvoren put u krvotok raznim bakterijama, upozoravaju nemački lekari. Ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i ešerihije koli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako uneti u organizam.

Najčešće je reč o automatskoj navici koja pomaže pri opuštanju i smirivanju u situacijama stresa, ali može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema. Kako je objasnio dr Piter Falkai, psihijatar, potreba za grickanjem noktiju upućuje na manje izraženo kompulsivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulsivni poremećaj. Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac “izgrize nokte do korena ili do krvi”.

“Tada govorimo o simptomu bolesti”, upozorava Falkai.

Najnovije istraživanje pokazalo je da ta navika nije samo pokazatelj stresa. Može biti i znak da je reč o osobi koja je perfekcionista.

Voditelj istraživanja, Kjeron O`Konor, tvrdi kako često perfekcionisti grizu nokte kada su u situacijama da nije sve onako kako su zamislili, odnosno, da grizu nokte kada nisu u mogućnosti da ispune svoje zadane ciljeve.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments