Foto: Pexels

Naročito je bitno ako možete sokove koje pijete da pripremite kod kuće tako da oni zaista budu 100 posto prirodni i pripravljeni od voća ili povrća jer tako sadrže specifične antioksidanse, vitamine i minerale koji su zdravi, a istovremeno usporavaju starenje.

Foto: Pexels

Dijetetičari su izdvojili četiri vrste najboljih prirodnih sokova:

Sok od cvekle

Studija Redox Biology otkrila je da su oni koji su pili sok od cvekle imali izraženije nivoe određene vrste bakterija koje pomažu kognitivnom i krvnom sistemu nego učesnici koji su pili placebo napitak. Takođe, primetili su pad krvnog pritiska nakon što su popili sok od cvekle.

Ovo je rezultat visoke koncentracije nitrata pronađenih u ovom povrću koji su korisni u održavanju zdravih krvnih sudova i poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite.

Ti učinci odnose se i na kuvanu cveklu i na sok od sirove cvekle, ali prema Journal of Human Hypertension, utvrđeno je da sok ima veći učinak nego kuvani oblik ove namirnice.

Sok od šargarepe

Šargarepa sadrži brojne antioksidanse koji mogu poboljšati vaše zdravlje kako starite. Bogata je luteinom, za koji je poznato da pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i mozga. Takođe, bogata je drugim antioksidansom koji se zove beta-karoten, koji vaše telo može iskoristiti tako da ga pretvori u vitamin A.

Sok od nara

Nar je pun antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale, borbi protiv raka i nižeg nivoa krvnog pritiska. Nar sadrži velike količine vitamina C, K, E, magnezijuma.

Foto: agroinfo.com

Sok od grejpa

Ružičasti grejp sadrži likopen. Poznato je da likopen, koji se nalazi u paradajzu i lubenici, ima brojna zdravstvena svojstva i čak je utvrđeno da poboljšava izgled vaše kože.

Istraživanje objavljeno u Food Science & Nutrition pokazalo je da likopen ima “pomlađujući” učinak na kožu sredovečnih učesnika. Ako ste ljubitelj grejpa, uzimajte čašu ovog soka da biste usporili starenje.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments