Foto: PositivePsychology.com

Džon Bolbi, britanski psiholog, smatra se utemeljivačem teorija privrženosti, a zajedno sa svojim saradnicima napravio je brojne eksperimente o ovoj temi.

Foto: Revista Pediatria y Familia

Jedan od eksperimenta bilo je opažanje ponašanja majke i deteta u sobi punoj igračaka. Istraživanjem je uočeno da postoje deca nesigurne privrženosti koja nikad nisu napuštala majčino krilo, čak ni da bi se poigrali sa zanimljivim igračkama. Neka su odlazila od majke, igrala se i ne bi joj se vraćala duže vreme.

Tako je na osnovu eksperimenata i kliničkih studija sastavljena klasifikacija privrženosti.

1. Sigurna privrženost– kada dete traži blizinu i održava kontakt s majkom, plače pri odvajanju i obraduje se ponovnom susretu sa njom. Ova deca su istraživači, a prilikom odvajanja od majke pokazuju mali strah.
2. Nesigurna privrženosti- deca pokazuju malu uznemirenost prilikom odvajanja od majke, a takva deca se odnosi se isto prema stranoj osobi i majci. Ovakva deca pokazuju manjak empatije, istraživačkog duha, a kasnije u životu pokazuju strah od vezivanja i nemaju poverenja u druge.

Foto: GoodTherapy

3. Nesigurna privrženost- dete aktivno traži kontakt s majkom ali istovremeno pruža otpor, jako je uznemireno pri odvajanju, teško se smiruje ili čak ispoljava ljutnju prema
njoj kada se opet susretnu. Ta deca postaju bojažljiva i nesigurna.
4. Dezorganizovana privrženost- dete može istovremeno da traži blizinu majke, ali i da odvraća pogled od nje ili ispoljavati strah, kako od majke tako i od nepoznatih osoba. To su često deca majki koje su zlostavljane.

Foto: Children’s Hospital of Richmond

Nedostatak privrženosti u najranijem uzrastu deteta rezultuje problemima u ponašanju kasnije. Nedostatkom privrženosti deca postaju agresivnija i depresivnija i pokazuju više emocionalnih problema od svojih vršnjaka.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments