Nova istraživanja pokazala su da neko voće i povrće ima zaštitnu ulogu u borbi sa rakom, ali uprkos uvreženom mišljenju, za to nije zaslužan vitamin C.

Istraživanja su pokazala da je zapravo sastojak nazvan beta-kriptoksantin, koji se prvenstveno nalazi u citrusima, zaslužan za borbu sa rakom. Kada se ćelije izlože mutagenim hemikalijama, dolazi do razbijanja DNK lanaca. Međutim, naša DNK popravlja štetu, zahvaljujući ovom nutrijuentu.

Naime, u istraživanjima, ispitanici su pili čašu soka od narandže i dva sata nakon toga, vađena im je krv. Pokazano je da je šteta DNK izazvana oksidacionim agensima umanjena, naročito kod žena.

Pročitajte i… 13 razloga da jedete narandže svaki dan!

Sami citrusi povezivani su s smanjenjem rizika za 10% kada je kancer dojki u pitanju. Međutim, iako se ispijanje soka od narandže pokazalo efikasno i kod leukemije, isti efekat nije imalo na rak kože.

Iz tog razloga, naučnici savetuju da kada su u pitanju citrusi, potrebno ih je konzumirati cele, zajedno sa korom, kako bi njihovi benefiti po zdravlje bili što efikasniji.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments