Ako volite klasične krofne, ove čokoladne ćete obožavati.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 jaja
- 80 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g rendane čokolade
Priprema
Ugrejte mleko do mlakog, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter, ekstrakt vanile i komadiće čokolade. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnobraon sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da bi upile višak ulja.
trpeza.alo.rs