Čuvajte zdravlje zuba i desni u trudnoći

       

Trudnoća je period kada morate posvetiti specijalnu pažnju celokupnom zdravlju i tome morate pristupiti krajnje ozbiljno.

Veliki broj trudnica pati od mučnina i povraćanja. Kiselina koja vam se tada vraća iz želuca može nagrizati gleđ zuba zbog čega mogu biti daleko podložniji razvoju karijesa.

Posetite zubara i raspitajte se detaljno kako bi trebalo da promenite svoju oralnu higijenu, na šta bi više trebalo obratiti pažnju, kao i šta bi trebalo konkretno jesti kako bi vaši zubi ostali zdravi.

Mnoge trudnice se pitaju da li je anestezija štetna po plod. Odgovor je da nije, čak je preporučljiva, jer je za plod mnogo traumatičnije vaše podnošenje bola, nego sama anestezija.

Zbog stalnih hormonalnih promena, u trudnoći će najviše trpeti desni i meka tkiva oko zuba. Loša oralna higijena i neredovna poseta stomatologu mogu dovesti gingivitisa i mnogih drugih sličnih oboljenja koja zaista mogu biti opasna i po vas i po vašu bebu.

Povedite i specijalnu brigu o ishrani. Nemojte ići linijom manjeg otpora i govoriti sebi kako su mnoge trudnice jele raznovrsnu hranu ili istu koju su jele i do trudnoće. Naš savet je da od prvog dana od kada saznate za trudnoću obratite specijalnu pažnju na to šta jedete, kao i na obim obroka.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments