Cveće je dobro za naše mentalno zdravlje

       

U istraživanju koje je sproveo Državni fakultet u Nju Džerziju, dokazano je da prisustvo cveća u našoj okolini pobuđuje pozitivne emocije, osećaj zadovoljstva i sreće.

Čak i oni ispitanici koji su se osećali depresivno i uznemireno, počeli su da osećaju pozitivne emocije, kada su ugledali cveće i poželeli da budu u blizini svojih prijatelja, članova porodice i partnera.

Nakon što su primili cveće kao poklon, ispitanici su se osećali manje depresivno. Osobe koje nisu bile depresivne, nakon primanja cveća osećale su zadovoljstvo, zahvalnost i veliku radost.

Žene koje imaju cveće u svojoj kući su srećnije

Žene koje imaju cveće u svom domu, na vidnom mestu, takođe se osećaju srećnije i manje se ljute na partnera i decu. Važno je napomenuti da ovaj učinka važi samo za sveže cveće, ne veštačko.

Prema tumačenju Leatrisa Ejsmena, izvršnog direktora Panton Instituta za boje i internacionalnog stručnjaka za nauku o bojama, cveće ne utiče samo na naš vizuelni doživljaj- osim lepote cveća i delovanja boja na naše raspoloženje, cveće pobuđuje još jedno čulo- miris.

“Naš odgovor na boje je nesvestan i snažno obojen emocijama, čak i ako toga nismo ni svesni, kao i odgovor na miris, a cveće može pobuditi oba ova čula”, tvrdi Leatris.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments