Foto: The Ladies Room

Ako imate redovni ciklus, postoji šansa da na celom telu primetite promene. To se može očitati u natečenosti, raspoloženju ili izbijanjem bubuljica. Ali, one nisu jedini način na koji ciklus utiče na kožu- može učiniti da bude suvlja, masnija ili sjajnija.

Svi smo različiti i nemamo svi isti tip kože, pa drugačije reagujemo na unutrašnji ritam našeg tela. Čak 65% žena reklo je da ima problema sa kožom tokom menstrualnog ciklusa, a možete razmisliti da tokom nekoliko dana promenite rutinu nege kože lica i tela.

Ciklus se odvija u četiri faze i svaka traje nedelju dana. One dovode do različitih hormona i ukupnih promena u telu.

Foto: Medical News Today

PRVA NEDELJA

Sa prvom nedeljom ciklusa dolazi do značajnog pada hormona. Taj pad znači da će se manje proizvoditi sebum, jer su hormoni jedni od glavnih regulatora ulja u telu. Tokom ove prve faze nivoi estrogena i progesterona su najniži, što dovodi do smanjenja hidratacije kože i ranjivosti kožne barijere na upale. Manje ulja- suvlja koža, zbog čega se stanja poput atopijskog dermatitisa i psorijaze neposredno pred ili tokom ciklusa.

Ako vam koža postaje suva, moraćete više da je hidrirate. Hidratacija hranljivim sastojcima za negu kože, uključujući hijaluronsku kiselinu ili ulje čička, može pomoći. Takođe, ishrani dodajte više vitamina C i pojačajte hidrataciju vodom.

DRUGA NEDELJA

U ovoj fazi je nivo estrogena zastupljeniji. On je ključan za normalno funkcionisanje kože, krvnih sudova i uljnih žlezda. Povezan je i sa proizvodnjom kolagena, povećanom debljinom kože, održavanjem hidratacije kože i poboljšanjem zarastanja rana.

Tokom ovog perioda svojoj koži možete pomoći dodavanjem kolagena u negu kože. U ovoj fazi trebalo bi odmoriti lice od šminke, ali ne zaboravite kremu sa SPF-om.

TREĆA NEDELJA

Tokom ove nedelje povećava se progesteron, koji ima blagodeti po našu kožu. U istraživanjima se pokazao kao hormon bitan za elastičnost kože. On smanjuje sitnije linije i poboljšava strukturu kože. Ali, ovo je i faza kada se pojačava sebum. Oni koji su skloniji aknama mogu naići na probleme, jer im je glavna briga da svedu ulje na minimum.

Foto: Molnlycke

ČETVRTA NEDELJA

U poslednjoj fazi ciklusa luči se najviše testosterona. Dakle, to može biti izazov za našu kožu. Hormonski izlivi imaju tendenciju da se lokalizuju oko vilice, pa ako ovde dobijete akne, prilično je dobar pokazatelj da su povezane sa ciklusom.

Kožu hidrirajte dovoljno, kako ne biste podstakli još veće lučenje sebuma i koristite umirujuće sredstvo za umivanje lica. Ne koristite previše proizvoda sa aktivnim sastojcima koji skidaju ulja, jer ćete tako napraviti još veći problem. Takođe, proizvodi za matiranje mogu biti od pomoći. Probajte tokom ove faze da u potpunosti izbacite šećer i mlečne proizvode, spavajte dovoljno, vežbajte meditaciju i družite se sa porodicom i prijateljima.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments