Da li je telu potrebna priprema za trudnoću?

       
Foto: Bubs Warehouse International

Stres na poslu ili određeno radno mesto i okruženje može smetati vašoj plodnosti.

Ako ste neprestano izloženi nezdravom okruženju što se tiče hemikalija ili radite na mestu gde ste izloženi određenim zračenjima, bilo bi dobro da se raspitate do koje mere one mogu imati uticaja na vaše zdravlje i na zdravlje buduće bebe.

Stres može definitivno uticati na mogućnost začeća.

Ako planirate trudnoću obavezno posetite ginekologa. Zamolite ga neka vam osim redovnog pregleda, da uput za laboratorijske pretrage kako bi se otkrile moguće polne bolesti ili potencijalno opasne bakterije koje mogu biti uzrok mnogih bolesti i spontanih pobačaja.

Takve bolesti ili bakterije potrebno je izlečiti pre trudnoće. Ukoliko imate šećernu bolest, multipla sklerozu ili neke teže hronične bolesti, ginekolog će vam dati posebne upute tokom trudnoće.

Nemojte zaboraviti da odete kod zubara. Neka vam pregleda i po potrebi popravi zube, jer tokom trudnoće može doći do pojačanog stvaranja karijesa i upale desni.

Prekomerna težinu neće vam smetati da zatrudnite, ali ta težina će vam sigurno smetati kada nabacite još koji kilogram za vreme trudnoće. Poslušajte savet nutricionista i pokušajte smršati pre trudnoće. Ako ste trudni, nikako nemojte ići na dijetu.

Najvažnije da se pre trudnoće hranite zdravo s puno svežeg voća i povrća, kako bi vaše telo bilo zdravo i puno vitamina i minerala. Svaki dan jedite mnogo voća i povrća, zatim krompir, žitarice i testeninu, ribu, mleko, jogurt i hranu s mnogo kalcijuma. Probajte da smanjite ili izbacite slatka i masna jela.

Prestanite da pušite pre nego što pokušate zatrudneti. Pušenje može uticati na ovulaciju kod žena i broj spermatozoida kod muškaraca.

Prema nekim istraživanjima kofein može smanjiti plodnost, dok druge studije pokazuju da kofein nema uticaja. Stručnjaci tvrde da dve šoljice, ali jake kafe mogu uticati na plodnost.

Ukoliko uzimate određene lekove, obavezno se pre trudnoće posavetujte s lekarom ili ginekologom. Neke tablete mogu uticati na sposobnost da zatrudnite, ali i isto tako mogu uticati na razvoj fetusa.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments