Termin “orthoreksia nervosa” je u literaturu prvi put uveo doktor Stiven Bratman, opisujući je kao nezdravu opsesiju zdravom ishranom. Termin u bukvalnom prevodu označava opsesiju pravilnom ishranom.

Oni kojii maju ortoreksiju uglavnom započinju sa interesovanjem o zdravoj ishrani, koja ubrzo prerasta u opsesiju- psihološki problem u kojem je hrana glavna preokupacija obolelog.

Kako je ovo drugačije od anoreksije?

Doktor Bratman navodi da je glavna razlika između ororeksije i anoreksije u tome što se anoreksične osobe fokusiraju na gubitak kilograma kada za tim nema potrebe, dok ortoreksične osobe biraju samo kvalitetnu i čistu hranu i smatraju da ih ostale namirnice prljaju. Dakle ortoreksičari konzumiraju hranu i ne izbegavaju je, za razliku od anoreksičnih osoba.

Šta izaziva ortoreksiju?

Ovo oboljenje motivisano je željom da osoba bude zdravlja, ali pravi motivi su mnogo dublji. Ortoreksija se uglavnom pokreće psihološkim faktorima, kao što je podizanje samopouzdanja, osećaj kontrole i straj od bolesti i nesigurnosti.

Lečenje se obavlja uz lekarski nadzor, a uz posmatranja emotivnog i psihičkog stanja, osoba uči da hrani pristupa dogmatično.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments