Da li pomeranje sata utiče na žene koje pokušavaju da zatrudne?

       
Foto: Thinkstock

Istraživanje urađeno u univerzitetskom medicinskom centru u Bostonu povezalo je promenu računanja vremena s rizikom od pobačaja kod pacijentkinja koje su povrgnute oplodnji ‘in vitro’ i već su imale pobačaj.

Naučnici kažu kako je potrebno sprovesti još istraživanja i nije jasno može li promena uticati na žene koje pokušavaju da zatrudne prirodnim putem.

Posledice se na sve osećaju jer tokom noći telo luči hormon melatonin, a kad se to poremeti, ostavlja negativne posledice na zdravlje. Pomeranje sata na letnje računanje vremena utiče na “unutrašnji sat” odnosno bioritam. Povećava se rizik od srčanog i moždanog udara. Starije osobe koje boluju od karcinoma mogu razviti veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tih dana, a poremećen san utiče i na pritisak i, naravno, mentalno zdravlje.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi poput hroničnog umora, dekoncentrisanosti i smanjene produktivnosti. Prema istraživanju koje je objavio magazin Journal of Applied Psychology 2012. godine, prvog radnog dana nakon pomeranja sata, Google je zabeležio znatno više pretraga zabavnog sadržaja poput videa na Youtubeu, što upućuje na manjak koncentracije onih koji su taj dan bili na poslu.

Samo jedan sat manje sna, povećava i rizik od saobraćajih nesreća. Istraživanja u Americi su pokazala da je u samo šest dana nakon pomeranja sata broj nesreća porastao s 5,4 na 7,5 posto. Prema računima to znači 302 više smrtno stradalih u razdoblju u 10 godina.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments