Da li posedujete poslovnu inteligenciju?

       
Foto: NC State University

Kad vas neko pita da nešto uradite i odgovorite im da to nije problem, indirektno šaljete poruku da je molba trebalo da bude problem i tako se vaši nadređeni ili saradnici osećaju kao da vam nešto nameću.

‘Gotov/a sam za minut’

Govoriti da nešto traje minut, potkopava vaše veštine i ostavlja utisak da žurite. Umesto toga recite da neće dugo potrajati.

‘To nije moja greška’

Nikad nije pametno okrivljavati nekog za nešto. Budite odgovorni. Ako ste imali bilo kakvu ulogu u onome što je pošlo naopako, prihvatite to, kao i posledice koje slede. Držite se činjenica, i neka vaš šef i kolege donesu zaključke o tome ko je kriv. Trenutak kada počnete da upirete prstom u nekoga je trenutak kada vas ljudi vide kao nekoga ko nije voljan da odgovara za svoje postupke.

‘Ne mogu’

Kad kažete da nešto ne možete, sugerišete da to ustvari niste spremni da uradite. Ako stvarno nešto ne možete, jer nemate potrebne veštine, morate ponuditi alternativno rešenje. Recite šta možete učiniti.

‘To nije u opisu mog posla’

Ova fraza vas prikazuje kao radnika koji je voljan da uradi najmanje što može kako bi obavio posao i dobio platu. Ako vas šef zamoli da učinite nešto što smatrate neprikladnim za vaš položaj, najbolji potez je da zadatak obavite s osmehom. Kasnije zakažite razgovor sa šefom kako biste razgovarali o vašoj ulozi na poslu.

‘On je lenj/ nesposoban’

Ne postoji pozitivna strana kod omalovažavanja kolega. Ako je vaša primedba tačna, svi to već znaju, tako da nema potrebe za isticanjem. Ako je vaša primedba netačna, vi ste taj koji izgleda loše. Ako nemate moć da im pomognete da se poboljšaju ili da ih otpustite, onda nemate šta dobiti ako stalno pričate o njihovoj nesposobnosti. Takve izjave imaju kontra efekat.

‘Uvek se radilo na ovaj način’

Saradnicima ste rekli da niste skloni promenama i da ste lenji da učite nove sadržaje. Danas, kad se tehnologija i radni procesi menjaju iz dana u dan, zaposleni treba da budu spremni na mogućnost stalnih promena u poslu.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
sdad
12/06/2019 22:09

dsada