Foto: Latest Stories- National Geographic

Monopol je igra stara skoro 84 godine i već toliko godina izvlači najgore iz ljudi.

Psihoanalitičar Stiv Mek Kion sproveo je istraživanje koje kaže da se u ovoj poznatoj društvenoj igri pojavljuju tri psihološke potrebe: autonomija- kontrola nad vlastitim ponašanjem i odlukama, saosećanje- potreba da se možemo povezati s drugima i na kraju kompetitivnost- odnosno želja za kontrolom ili uticajem nad rezultatom igre.

Kaže da oni koji se ljute i frustriraju za vreme igranja društvenih igra, zaboravljaju na saosećanje i povezivanje s grupom i samo žele imati potpunu kontrolu nad svime, a svi znamo bar jednu takvu osobu.

“Kontrol-frikovi” imaju opsesivnu potrebu za kontrolisanjem sebe i ostalih u bilo kojoj situaciji, pa i u ležernom igranju igrica, a u ovoj igri vidi se njihovo pravo lice, kaže naučnik.

Psihoanalitičar dodaje da ovakvim ljudima igra sama po sebi uopšte nije važna, već samo potreba za pobedom. Njihova motivacija je samo i isključivo rezultat na kraju, a ne zabava ili druženje. “Kontrol-frik” će se obično posvađati s onom osobom koja vara, jer i takva se uvek nađe u grupi ljudi.

Džonatan Berkovic iz kompanije Hasbro, rekao je kako su poslednja istraživanja pokazala da više od pola igrača Monopola pokušava da vara, pa su u 2018. odlučili da lansiraju igru koja je napravljena baš za njih- ona u kojoj se varanje podstiče!

Autor: nsuzivo.rs

Foto: Latest Stories- National Geographic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments