Foto: Dyynamics

Emocionalno telo često ne dobija dovoljno pažnje, pa se zanemaruje i njegov imunitet, što utiče na zdravlje fizičkog tela.

Svi mi imamo fizičko, mentalno i emocionalno telo. Ipak, imunitet uglavnom povezujemo sa zdravstvenim stanjem svog fizičkog tela. Zato što oku nije vidljivo, emocionalno telo često ne dobija dovoljno pažnje. Zaboravljamo da i ono ima svoja dobra i loša razdoblja, uspone i padove imuniteta. Na imunitet svog fizičkog tela delujemo tako što pazimo šta jedemo, koliko smo naspavani, redovnim zdravstvenim kontrolama… Šta radimo kako bismo očuvali dobar imunitet svog emocionalnog tela? Većina, nažalost, ne čini ništa.

Emocionalno telo sadrži sve naše potisnute emocije, razna ograničavajuća uverenja, traume iz detinjstva, sva negativna iskustva koja smo nakupili tokom života. Danas sve te terete nosimo sa sobom jer ih nismo preradili, osvestili, na vreme uklonili iz sebe. Možete li zamisliti da na leđima stalno nosite torbu tešku 30 kilograma, ali je jednog dana skinete– koliko bi to uticalo na olakšanje vašeg fizičkog tela? Mnogo. Slično tome, svi nosimo emotivni teret, težak onoliko koliko nismo uspeli da ga preradimo.

Ako bismo uspeli da se oslobodimo tog tereta ili ga što više smanjili, osim što bismo se osećali lakše, uticali bismo i na zdravlje svog emocionalnog tela, istovremeno pomažući i fizičkom telu.

Zašto je toliko važno ne potiskivati emocije? Zato što su naša tela (fizičko, mentalno, emocionalno) deo iste celine. Postoje čak i karte emotivnih boli, gde je jasno da kad osoba, na primer, ima probleme s kičmom, njihove uzroke treba potražiti i u čestom doživljaju nedostatka emotivne podrške.

Osoba koja ima probleme sa stopalima možda u tom trenutku svog života ne vidi razlog da krene napred, oseća nedostatak životne radosti ili smisla. Slično tome, fizički osećaj „knedle u grlu“ može se brže rešiti ako se toj osobi dopusti „pravo glasa“, da slobodnije izražava svoje misli i stavove.

Naposletku, ključ dobrog zdravlja samo je delimično u načinu ishrane i životnim navikama, a mnogo više u našem odnosu prema životu, količini energije, optimističnom pogledu na svet. Zato, kad podignemo nivo energije, istovremeno smo i u procesu osnaživanja svog emocionalnog imuniteta.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments