Koncept, estetika i pogled na svet. Jednostavan način života koji se ogleda u traženju lepote u nesavršenosti. što je u današnjem društvu sve teže.

Vabi- sabi (wabi-sabi) se može prevesti kao sirov, nedovršen namerno ili slučajno. To je tradicionalni japanski način gledanja na lepotu. Takođe odražava i težnju ka jednostavnijem životu i oslobađanju od materijalnog.

Vabi- sabi se najčešće koristi u umetnosti (ikebana, zen bašte, japanska poezija) i dekoraciji domova i vrtova. Svi predmeti koji se koriste u vabi sabi tehnici uređenja doma treba da budu što jednostavniji i rustičniji. Posuđe treba da bude u zemljanim bojama i bojama prirode, vrlo jednostavnih oblika. Jedno od “pravila” je asimetričnost. Ne treba sve biti pod određenim uglom, osvrnite se oko sebe u prirodi ništa nije simetrično.

Drveni podovi, smirujuće boje poput zelene, bež ili plave, goli obojeni zidovi i veliki prozori pomoći će da napravite odgovarajuću atmosferu vabi- sabi enterijera. Izbegavajte jarke boje, šarenilo, jako svetlo, svetlucave predmete i sjajne površine jer odvlače pažnju.

Posvećujte pažnju malom broju stvari koje su vam važne. Vodite se principom manje je više. Svaki detalj treba imati svrhu, ne samo praktičnu i korisnu već i takvu da može podstaći određeno emotivno stanje. U Vašem domu bi se trebale ogledati Vaše misli, interakcija i aktivnost. Raščišćavanje nereda koji se nagomilao može biti bolan i izazovan proces, ali kada u tome uspete, oslobodili ste proces da istinski cenite posebne predmete koje ste sačuvali i da uživate u njima. A kada kupujete nešto novo za svoj dom, budite sigurni da ste mudro izabrali, budite strpljivi i pričekajte pravu stvar.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments