Da li ste zavisni od alkohola?

       

Kada uporedite broj zavisnika od alkohola s brojem zavisnika od bilo koje droge saznaćete da je broj alkoholičara veći. Nije teško pogoditi zašto.

Među prvim razlozima su tradicija i istorija. Prvi istoričarima poznati uživatelji alkohola su fermentisali napitke još krajem kamenog doba, pre 10 000 godina! Volja i strast za opijanjem nije nikada oslabila, pa u istoriji ne postoji ni jedno doba u kojem je alkohol bio van mode.

Tradicija pijenja jednako je jaka i danas i smatra se prihvatljivim popiti pivo uveče, preko vikenda se opustiti uz veću količinu alkohola. Ne samo da je to socijalno prihvatljivo, nego bi oni pojedinci koji ne žele da piju mogli naići na neodobravanje okoline i zato se osećati usamljeno.

Drugi razlog- dostupnost alkohola. Alkohol je dostupan u svakoj prodavnici.

Delovanje alkohola je opuštajuće, alkohol daje energiju i podiže samopouzdanje. Kada se s pićem pretera onda alkohol omamljuje čula, pogoršava motoriku, onemogućuje nam da se ispravno izrazimo. Ono što razdvaja korisno od štetnog ispijanja alkohola je umerenost.

Jeste li se ”navukli”?

Neiskrenim odgovorima na neko od ponuđenih pitanja, možete dobiti utisak o tome radi li se o obliku uživanja u alkoholu koji prerasta u alkoholizam.

 1. Kada vam je na zabavi čaša prazna, tražite li uvek da vam se čaša ponovo napuni, umesto da pričekate da vam neko ponudi piće?
 2. Ako vam se pruži prilika, natočite li sebi više pića od ostalih?
 3. Popijete li često jednu ili dve čašice kad ste sami- kod kuće ili u baru?
 4. Uzrokuje li vaše piće porodične svađe ili se čini da svađe često nastaju- makar to bilo i slučajno- pošto ste popili čašu ili dve?
 5. Osećate li da morate nešto da popijete svakog dana kada dođete kući s posla?
 6. Kada ste zabrinuti zbog nečeg stresnog- lečite li “živce” automatskim ispijanjem nečeg?
 7. Jeste li neiskreni kada vas neko pita koliko ste popili?
 8. Jeste li ikada zbog pića izostali s posla ili propustili neki ugovoreni sastanak ili skup?
 9. Osećate li fizičku nelagodu, ako ne možete svakodnevno popiti bar jedno piće?
 10. Da li vam je piće potrebno da biste lakše i brže zaspali?
 11. Događa li vam se da se jutro nakon pića ne možete setiti šta se prethodnu noć dešavalo?

Tri su predispozicije koje mogu ukazati na veliku opasnost od toga da se osoba izloži alkoholizmu i da postane zavisnik.

 1. Genetska predispozicija- osobe koje u porodici imaju istoriju alkoholne zavisnosti (npr. majka i deda) imaju veću verovatnoću i sami da postanu alkoholičari.
 2. Socijalne prilike- osobe koje se kreću u krugovima u kojima se prekomerno konzumira alkohol imaju veću verovatnoću da postanu alkoholičari.
 3. Psihičke predispozicije- osobe koje pate od bilo kog psihičkog poremećaja mogu razviti sklonost lečenja stanja unosom alkoholnih pića.

Ljudi koji previše konzumiraju alkohol žele da pobegnu od stvarnosti. Kada su trezni život im je siv, kada su pijani život dobije malo šarenila. Obično je pozadina alkoholizma psihološki problem poput depresije, anksioznosti ili nekih porodičnih problema, a alkoholičari u nepoznavanju boljeg leka kreću sami sebe lečiti sve većom količinom alkoholnih pića.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: