Da li zaista postoji razlika između muškog i ženskog mozga?

       
Foto: A Mighty Love

Prošle godine, grupa naučnika iz Tel Aviva, rekli su da nema razlika u polovima kada je mozak u pitanju, i pokopali shvatanje koje datira još iz 19. veka, kada su naučnici tvrdili da mogu da odrede nečiji pol samo gledajući u mozak.

Vođa istraživanja bila je neuronaučnica sa Univerziteta Tel Aviv, Dafne Džoel. “Svaki mozak je unikatni skup karakteristika”, rekla je Džoel.

Prema njima, svaki mozak je jedinstveni miks ženskih i muških osobina. Ispitivali su mozgove 1.400 ljudi, starosti od 13 do 85 godina. Merena je i veličina 29 regija u mozgu koje su nekim prethodnim istraživanjima bila povezana sa polovima. Otkrili su da samo mali broj može da se podeli na muški i ženski, jer većina ima ima mešavinu i jednih i drugih regija.

“Ljudi su se vezali za ideju da biti muškarac ili žena pretpostavlja da imate različite ciljeve ili izbor karijere”, tvrdi Margaret Mekarti, ekspert za razlike u polovima na Univerzitetu Merilend.

Dafnin tim istraživača je analizirao i stereotipe ponašanja, npr. igranje igara ili obično kupanje. Rezultati su bili različiti, ali je samo 0,1 posto ispitanika pokazalo tipično muško ili žensko stereotipno ponašanje.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments