Foto: Photospin

Narcizam se češće javlja u mlađem uzrastu i može biti posledica nezdravog vaspitanja. 

Narcistički poremećaj ličnosti ili narcizam, je psihički poremećaj koji uzrokuje pojačan doživljaj samovažnosti i duboku želju za pažnjom i divljenjem. Oni koji boluju od ovog poremećaja veruju da su “važniji” od drugih i imaju malo obzira za tuđe osećaje.

Ipak, iza maske samouverenosti krije se krhko samopouzdanje osetljivo na svaku, pa i najmanju kritiku. Da bi se osoba koja pati od ovakvog poremećaja mogla uspešno izlečiti potrebno je suočiti sa stvarnošću.

Kada je u pitanju narcistički poremećaj ličnostiobrazac ponašanja se ogleda u sledećim simptomima:

 • uverenje da ste bolji od drugih,
 • maštanje o velikoj moći, privlačnosti i sl.,
 • uverenje da ste posebni i očekivanje drugih da to uvažavaju,
 • teško prepoznajete osećaje i potrebe drugih,
 • očekivanje da se sve vaše ideje prihvate, po mogućnosti bez propitkivanja,
 • ljubomora,
 • uverenje da su drugi ljubomorni na vas,
 • kada postavljate ciljeve oni su nerealno visoki,
 • samopouzdanje vam je slabo,
 • preuveličavanje svojih dostignuća ili talenata,
 • očekivanje konstantnih pohvala.

Naučna studija objavljena u poznatom časopisu Personnel Psychology, ističe kako su narcisoidni pojedinci češće u položaju vođe, ali na način da sami preuzimaju takve uloge jer imaju potrebu biti iznad drugih i kontrolisati ih. Uglavnom nisu dobre vođe zato što previše gledaju na sebe i svoje potrebe, pa nisu sposobni racionalno da zaključuju zbog prenaglašene egocentričnosti.

Narcizam se češće javlja u mlađoj dobi i može biti posledica nezdravog vaspitanja. Roditelji koji razmaze decu čine to iz ljubavi, ali nažalost, dete od toga ima više štete nego koristi. Dete koje je u mladosti naviklo na mnogo pažnje može tu pažnju očekivati i u kasnijem uzrastu i naići na hladan tuš.

Postoji i sasvim suprotan primer odgajanja dece koji dovodi do pojave narcizma, a to je zanemarivanje ili čak zlostavljanje deteta. Osoba koja je zanemarivana u detinjstvu može u kasnije pokušati da nadoknadi pažnju koja joj je bila uskraćena i ta potreba može dovesti do poremećaja ličnosti.

Istraživanje sprovedeno na 239 studenata i objavljeno u poznatom časopisu Computers in Human Behavior ističe kako postoji pozitivna povezanost između korišćenja Instagrama i određenih narcističkih sklonosti.

Ova studija otkriva nove motive korišćenja društvenih mreža, ali i naglašava oprez pri korišćenju istih kako ne bi došlo do razvoja poremećaja ličnosti s obzirom na to da sve mlađe osobe postaju korisnici društvenih mreža u osetljivim godinama formiranja strukture ličnosti.

Narcizam je poremećaj ličnosti što znači da je u pitanju trajno stanje koje se ne može potpuno izlečiti. Može se delovati na ublažavanje simptoma poremećaja, a za ovakve vrste poremećaja je najbolje pokušati sa psihoterapijom. Ako je potrebno, za neke simptome se mogu uvesti lekovi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments