Sigurno je većina ljudi ubeđena da znojenjem gubimo višak kilograma, ali da li je to stvarno tako?

Telo lučenjem znoja reguliše telesnu temperaturu, a uz vodu, kroz znoj izbacuje i so. Na žalost mnogih od nas, pak, znojenjem gubimo zanemarljivu količinu kalorija. Međutim, ukoliko prilikom znojenja izbacimo dovoljnu količinu tečnosti, izgubićemo na težini. Naravno, u pitanju je privremeni gubitak, a kada se rehidriramo ili jedemo, ti kilogrami se vrate.

Stručnjaci napominju da kalorije možemo da gubimo i bez mnogo znoja, kao na primer plivanjem, dizanjem tereta ili vežbanjem u hladnim uslovima. Neke studije su čak pokazale da 90 minuta izvesne “bikram” joge može da sagori i do 330 kalorija kod žena, odnosno 460 kod muškaraca.

Koji su onda benefiti znojenja?

Uz to što regullišemo telesnu temperaturu, znojenjem podstičemo cirkulaciju i tako utičemo pozitivno na zdravlje kože. Takođe, znojem izbacujemo toksine iz organizma.

Postoje li rizici od prekomernog znojenja?

Jedini rizik jeste dehidratacija koja može biti i te kako opasna. Savet je da vodu ne pijete samo kada osetite žeđ. Dehidratacija se, pored žeđi, manifestuje i umorom, konfuzijom, slabim ili pak ubrzanim pulsom, a može doći i do gubitka svesti.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments