Deca starijih očeva imaju rizik za urođene defekte

       
Foto: Time Magazine

Žene se stalno upozoravaju da nije pametno odlagati osnivanje porodice jer tako ugrožavaju zdravlje svoje buduće dece. Novo istraživanje pokazuje da isto važi i za muškarce.

Muškarci bi trebalo da zasnivaju porodicu pre nego što navrše 35 godina kako bi izbegli rizik za svoje nerođene bebe, tvrde istraživači.

Istraživanje koje je pratilo 40 miliona beba otkrilo je da se rizik od komplikacija kod porođaja počinje da se povećava kada su očevi srednjih tridesetih godina i znatno je veći kod očeva starijih od 45 godina.

“Naučnici su dosad gledati šta utiče na zdravlje deteta s majčine strane, a ovo istraživanje pokazuje da je zdravlje beba ‘timski sport’, da i godine oca pridonose zdravlju deteta”, izjavio je profesor Majkl Ajsenberg s Medicinskog fakulteta univerziteta Stanford.

Rekao je da kada otac pređe 35. godinu, kod bebe se povećava mogućnost za urođeni defekt, a da se taj rizik značajno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama.

“To je zato što sa svakom godinom muškarac akumulira dve nove mutacije u DNK svoje sperme”, napomenuo je profesor Majkl.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments