Foto: PBS

Ako rođaci koje jedva poznaju grle i daju im poljupce svaki put kada ih vide, misliće da je to normalan čin. Zato je vrlo važno naučiti dete šta su “dobri” i “loši” fizički kontakti, piše Brightside.me.

Fizički kontakt s rođacima u posebnim prilikama je možda normalan za vas, ali dete treba da se navikne na takve okolnosti. Ako vaše dete odbija da zagrli tetku ili strica, a vi ga i dalje forsirate, počeće da misli da više poštujete strance nego njega.

Prema istraživanju organizacije DoSomething.org oko 70 posto slučajeva zlostavljanja dece događa se u krugu porodice. Ako ih forsirate da grle i ljube ljudi koje jedva poznaju, terate dete da veruje da nema ništa loše u tome ako ga neko prisilno grli i da njihovi rođaci ne mogu biti zlostavljači.

U jednom trenutku govorite deci da izbegavaju razgovor sa strancima i da ništa ne uzimaju od njih, a onda s druge strane tražite od njih da zagrle nekoga koga ne poznaju. Da, rođaci nisu stranci, ali deca to ne znaju, jer ih ne viđaju dovoljno često.

Foto: Positive Parenting Solutions

Kaže se da deca imaju osećaj za dobro i loše. Ako dete odbija da bude i počne da plače kad je u nečijem naručju, možda ima dobar razlog za to. Starija deca možda imaju dobar razlog zbog toga što su im rođaci nešto uradli ili rekli. Umesto da forsirate svoje dete ili ga grdite, pričekajte da gosti odu i porazgovarajte s njim o tome.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments