Foto: Newsweek

U vreme praznika najpopularniji je Deda Mraz, naravno, sa svojim pomoćnicima irvasima i patuljcima, ali njegove verzije i imena variraju od kultura, naroda i religija.

Na Tajlandu božićno slavlje je sa- slonovima. To je tradicija koju neguju 15 godina. Slonovi, odeveni u crvene i bele kostime, deci nose šarene poklone.

U susednoj Bugarskoj, Deda Mraz uživa u bandži džampingu, a u Rusiji se takmiči u uzbudljivim trkama, dok se u Izraelu opušta na moru.

Kod Slovena, Deda Mraz je nekada bio zli čarobnjak koji je voleo da zaleđuje ljude. Zajedničke osobine ovih bogova su odredile i početno verovanje u Deda Mraza- on je u početku otimao decu i odvodio ih u svom džinovskom džaku. Da bi otkupili decu, roditelji su morali da mu daju poklone. Ipak, sa protokom vremena, sve se okrenulo naopačke. Pod uticajem hrišćanstva, lik Deda Mraza je izmenjen, postao je ljubazan i počeo je da daje poklone deci. Zatim je usvoji neke odlike holandskog Sinterklasa.

U Srbiji, sve do kraja drugog svetskog rata, deci je poklone donosio Božić Bata. Pojava Deda Mraza vezuje se za period komunizma kada je, po ugledu na sovjetskog Ded Moroza nametnut Deda Mraz. U novije vreme Božić Bata postaje sve više popularan kao sinonim za Deda Mraza ili čak kao zasebna ličnost koja postoji uporedo sa Deda Mrazom. Božić Bata u priličnoj meri liči na deda Mraza. Odelo mu je u etno stilu. Obučen je u karakteristične šumadijske tamnozelene čakšire, na nogama nosi opanke, vunene čarape a motiv koji se provlači kao bitan detalj na njegovoj nošnji je prepoznatljiva Pirotska šara. Na ramenu nosi platneni džak prepun raznih poklona: drvenih igračaka, pletenih prsluka, vunenih kapa, rukavica i sl.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments