Demantovano prihvaćeno stanovište da su jedinci narcisoidniji od dece koja imaju sestre i braću

       
Foto: ListeList

U istraživanju objavljenom ove nedelje u časopisu Social Psychological and Personality Science, autori studije sprovedene u Nemačkoj potvrdili su kako nisu pronašli dokaze da su jedinci narcisoidniji od dece koja imaju braću i sestre.

Studija je imala dva dela. Prvo su Majkl Dafner, psiholog sa Univerziteta u Lajpcigu i vođa studije i njegove kolege uradili onlajn anketu na 556 odraslih Nemaca prosečne dobi od 46 godina, a 106 ispitanika bila su deca.

Istraživanje je pokazalo da ljudi zaista smatraju decu jedince narcisoidnima i sebičnima (u smislu njihove potrebe da budu u središtu pažnje, karakteristika poznata kao narcističko divljenje), tako i u smislu njihove želje da ponižavaju ili obezvrede druge radi ličnog osećaja važnosti (narcističko rivalstvo).

U drugom delu studije naučnici su analizirali podatke prikupljene iz reprezentativnog uzorka 1.810 odraslih Nemaca, uključujući 233 osobe bez braće i sestara, koji su odgovarali na pitanja osmišljena za merenje njihovog nivoa narcizma.

“Nismo pronašli dokaze za tvrdnju da su jedinci narcisoidniji od dece koja imaju braću i sestre”, poručuje autor studije Dafner za eminentni časopis.

Na ta saznanja nisu uticali ni faktori povezani s višim nivoom narcizma, poput roda (narcizam je češći među muškarcima), godina, stanja u porodici – visoki socioekonomski status ide s višim nivoom narcizma i mesto života, jer je u  urbanim sredinam više narcisa, nego u ruralnim.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments