Salata od cvekle i nara spoj je ukusa i zdravlja – bogata je gvožđem, vitaminom C i antioksidansima, prirodno jača organizam i osnažuje krvnu sliku. Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima, idealna je za one koji se bore s anemijom ili žele da na prirodan način ojačaju imunitet.
Nar je bogat vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji željeza i ima snažna antioksidativna svojstva koja podržavaju zdravlje srca i imuniteta.
Dok je cvekla dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vlakana, koji poboljšavaju krvnu sliku i podržavaju zdravlje probavnog sistema.
Kombinacija ove dve biljke daje odličnu salatu koja je posebno pogodna sa osobama koje imaju anemiju.
Potrebno je:
- 3 cvekle
- 1 vezica peršuna
- pola limuna
- 1 nar
- maslinovo ulje
Po želji: krupna morska so i za ukras malo ljubičastog luka
Priprema
Ogulite cveklu i isecite je na tanke kriške. Kuvajte je dok ne postigne željenu mekoću, a zatim je narendajte. Dodajte iseckan peršun, prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, a na kraju pospite sa malo krupne morske soli po želji i ukrasite kolutovima ljubičastog luka.
Zdravstvene prednosti nara i cvekle
Poboljšavaju krvnu sliku – Nar i cvekla zajedno pomažu u borbi protiv anemije, jer poboljšavaju apsorpciju gvožđa.
Podstiču zdravlje srca – Smanjuju rizik od srčanih bolesti zahvaljujući antioksidansima i vlaknima.
Jačaju imunitet – Bogati su vitaminom C koji jača imunološki sistem.
Pomažu u detoksikaciji – Cvekla i nar pomažu u čišćenju organizma od toksina.
Regulišu krvni pritisak – Oba povrća sadrže sastojke koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
zdravlje.kurir.rs