Sastojci u kurkume pokazali su se delotvorni kada je poboljšanje memorije u pitanju, a u isto vreme utiču i na bolje raspoloženje.

Studija je pokazala da kurkuma utiče na hipotalamus i amigdalu- dva dela mozga odgovornih za kontrolu memorije i emocionalne funkcije.

Naučnici su se vodili time što je dokazano da stariji građani Indije imaju najmanji broj obolelih od Alchajmera na svetu, a u isto vreme, ovi seniori imaju i bolje kognitivne sposobnosti.

Kurkuma utiče na bolje pamćenje

Istraživanjima je pokazano da je za ovo zaslužna upravo kurkuma, koja je sastavni deo indijske kuhinje. U eksperimentu, koji je trajao 18 meseci, jedna grupa dobijala je placebo, dok je druga dobijala 90 miligrama kurkume, dva puta dnevno.

Svih 40 ljudi podvgravani su kognitivnim testovima na početku eksperimenta, nakon šest meseci i na kraju testiranja, a uz to, skenirana je i aktivnost mozga.

Pokazano je da su osobe koje su konzumirale ovaj začin imale za 28% bolje rezultate na testovima pamćenja, a uz to, poboljšala im se i koncentracija. Isto tako, ove osobe su bile boljeg raspoloženja, jer je telo lučilo manje amiloida.

Ovaj začin, iz porodice đumbira, ima brojna antiupalna dejstva, a dosad, pokazano je da umanjuje menstrualne bolove, probavne tegobe, leći gljivična oboljenja, podstiče očuvanje kostiju i poboljšava oboljenja disajnih puteva.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments