Dobro jutro za dobar život

       
Foto: HDW

Život je pun neugodnih iznenađenja, a način na koji počnemo dan može značajno uticati na našu reakciju na različite situacije.

Dobro je dan početi jednostavnim registrovanjem svoje “početne pozicije”. Kako je vaše telo? Koje emocije primećujete? Je li vam um smiren ili već zaokupljen jurnjavom na posao? Lezite u krevet, pokušajte osetiti da li vam je telo opušteno ili napeto. Jeste li smireni ili uzrujani… ili je osećaj neutralan. Šta vam je na umu?

Nakon kratkog registrovanja, svoj um možemo učiniti otpornim na izazove i otvorenim za dobro tako da razmislimo o stvarima za koje u svom životu trenutno treba biti zahvalan. “To može biti nešto tako jednostavno kao što je probuditi se dobre volje, imati krov nad glavom, popiti stvarno odličnu kafu”, objašnjava dr Goldštajn. Ističe da “praktikovanjem toga mozak naginje onom dobrom u životu – počećete da primećujete sve više i više dobrih stvari što više to budete praktikovali”.

“Kad ste pod tušem, budite pod tušem umesto da već rešavate probleme s posla”, savetuje dr Goldštajn. Dok pripremate doručak za sebe ili porodicu, razmislite o donošenju namere da se tokom dana brinete za sebe i druge. “U hranu dodajte nešto ljubavi”, preporučuje psiholog. Ostavljate li kod kuće nekog člana porodice ili kućnog ljubimca, pre odlaska ga pozdravite gledajući ga u oči.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: