Dobrobiti eteričnog ulja bergamota

       

Bergamot je aromatična biljka koja se smatra hibridom između narandže i limuna ili mutacijom limuna. 

Eterično ulje bergamota veoma je popularno u proizvodima prirodne kozmetike zbog svog lepog mirisa i antiseptičkog i antistresnog delovanja. Bergamot se može dodavati i u čajeve.

Veruje se da je poreklom iz Azije, iako se bergamot danas uzgaja širom sveta dok je po uzgoju najpoznatija Italija. Plod i sok bergamota se za razliku od narandže i limuna ne konzumiraju.

Ulje bergamota pogoduje čitavom organizmu i popularno je u aromaterapiji, holističkoj medicini i kozmetičkoj industriji. Ovo su neka od delovanja:

  • Deluje antiseptički, antibakterijski, protivupalno,
  • Smanjuje bolove u zglobovima i mišićima,
  • Potpomaže zdravu probavu i deluje protiv nadutosti,
  • Snažno deluje protiv depresije i anksioznosti,
  • Ublažava kožne iritacije i bolesti (poput psorijaze),
  • Deluje protiv parazita i odbija insekte,
  • Uravnotežuje nervni sistem,
  • Smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i olakšava san,
  • Deluje analgetski putem masaže bolnog područja,
  • Aromatizuje hranu (puding) i pića (čajeve, koktele),
  • Pomaže smanjenju ožiljaka i diskoloracije na koži,
  • Podstiče apetit i uravnotežuje probavne probleme uzrokovane stresom.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: