Domišljata mama otkrila kako da vas deca poslušaju

       
Foto: Toronto Star

Mama Arina Blejk prošla je sve faze s decom i uz pomoć iskustva i knjiga pronašla fraze koje su joj pomogle da im porodični život bude lakši.

“Voleo bi da možeš…”

“Evo velike roditeljske istine: kada se deca ponašaju “loše”, to je obično zato što traže jaču vezu. Kad je moj sin trčao okolo pre spavanja, činilo se da to radi iz inata. Ali, to je bio poziv za povezivanje. Počela sam se susretati s njim tačno u trenutku u kojem je bio i govorila sam mu određene stvari. “Voleo bi da se sada igraš. Želeo bi me imati samo za sebe i satima se igrati i smejati. Želeo bi da ostaneš budan celu noć i da nikad nije vreme za spavanje”, to su bile rečenice koje sam mu izgovarala. Tada smo se povezali. Osećao je da ga razumem i konačno sam sve shvatila. Naravno, moje se granice nisu promenile i ipak je morao da ide na spavanje za 15 minuta. Ali pronašli smo način da se igramo i tokom pripreme za spavanje i učinimo to zabavnim”.

“Ovo je teško za tebe…”

“Koristim to sve vreme sada kada moj sin ne želi da ide u školu. Pre kad nije hteo da ide u školu, ja sam obično govorila stvari poput: “Naravno da želiš. Ti voliš školu”. To ga je samo nateralo na još dublje neraspoloženje i onda smo se svađali još desetak minuta i konačno bih ga odvela na u školu uz plakanje i vrištanje. Sada imam potpuno drugačiji pristup i sada idem prema njegovim emocijama kako bih bila s njim u tom trenutku. Reći ću stvari poput: “Ovo je teško za tebe. Trenutno ne želiš da ideš u školu. Želiš da ostaneš kod kuće ceo dan. To je frustrirajuće i ne ide onako kako ti želiš”.

“Smirio si se”

“Jedan od najlakših načina da pomogneš svojoj deci i da te žele slušati je da izvučeš iz njih svu snagu i dobre stvari koje rade. Kada je moj sin bio u fazi ispada besa, zvala sam to “treningom snage”. Pa, kada je moj sin konačno prestao da trči i otišao u krevet, rekla bih mu: “Smirio si se. Nisi želeo u krevet, ali sada si izbacio svu svoju energiju, legao si i možeš da spavaš”. Ovo je takođe izvrsna fraza za učenje slušanja nakon što se dete oporavi od besa. Svaki put kad tvoje dete počne kontrolisati emocije ili duboko udahne, reci mu: “Smirio si se. Bio si tako uzrujan, ali seti se da možeš duboko udahnuti i smiriti se”.

“Uspeo si”

“Ovo je još jedna fraza koja pomaže deci da bolje slušaju. Zapamti: što više toga istaknete da je dobro to će više takvog ponašanja izaći na videlo. Kad bi moj sin napustio školu i ušao u automobil s osmehom na licu, okrenula bih se prema njemu i rekla mu: “Uspeo si ovo. Jutros nisi želeo u školu. Ali si otišao i pogledaj sada. Srećan si i nasmejan. Pronašao si način da rešiš situaciju, iako ti je bilo teško”.

“Uspeo si se zaustaviti”

“Poučavanje samokontrole je nešto što zahteva veliku količinu doslednosti i prakse. To je veština koja se uči tokom vremena, a posebno je teško deci od prve do šeste godine da koriste samokontrolu. Dakle, da bi se to izvuklo iz karaktera deteta posebno je korisna ova fraza “uspeo si se zaustaviti”. Omiljeno vreme za korišćenje ove fraze je kad dete želi da udari ili ugrize. Obično kažem nešto poput ovoga: “Zaustavio si se. Toliko si bio ljut i želeo si da udariš. Ali, umesto toga, otišao si do stolice i lupio rukom u jastuk. Za to je potrebno puno samokontrole”.

Autor: nsuzivo.rs

Izvor: missmama

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments