Foto: Odyssey

Prema dr Dorin Dodžen- Magi dosada je veoma važna jer nudi prostor za istraživanje i podstiče da stupite u kontakt sa sobom.

Dosađivanje pruža priliku da neko vreme sanjarite. Prema dr Dodžen-Magi, dosada zahteva osećaj tolerancije na mnogo načina, a kad se možete nositi s činjenicom da doslovno nemate šta da radite, ta sposobnost “ima moć smanjivanja anksioznosti, kao i moć da razvijemo našu sposobnost da se cenimo zbog toga kakvi jesmo, a ne samo zbog onoga što radimo “, objašnjava psihološkinja. Drugim rečima, dosađivanje uči kako se osećati dobro s nedostatkom stimulacije, a ne da ste zabrinuti zbog onoga što ne radite.

Dosada znači da imate vremena, a kad to shvatite, onda možete nešto da napravite s tim vremenom. Prednost dosade je priznanje dosade kad god vam to dođe, te motivacija koju možete izvući iz toga- ako to želite. Drugim rečima, mislite na dosadu kao na slobodno vreme koje možete potrošiti na bilo koji način koji želite, bilo da se radi o kreativnim projektima, čitanju nove knjige ili čak i jednostavno možete disati i biti u “sadašnjosti”.

Dosađivati se znači pustiti maštu da divlja, kaže Kajla O’Nil, bivša razvojna terapeutkinja i osnivačica internet stranice Parenting Expert to Mom. “Roditelji često misle da je njihov posao zabavljanje svoje dece kako im ne bi postalo dosadno”, objašnjava. “Međutim, roditelji bi trebalo da rade suprotno.”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments