Foto: Wall Street Journal

Istraživači su otkrili kako je 40 posto devojčica i 25 posto dečaka imalo iskustvo zlostavljanja preko društvenih mreža.

Tinejdžerke imaju dvostruko veću verovatnoću pojave simptoma depresije povezanih sa korišćenjem društvenih mreža nego dečaci, ponajviše zbog onlajn zlostavljanja,poremećaja spavanja i nezadovoljstva svojim telom i pada samopouzdanja, rekli su istraživači u petak.

U istraživanju koje je analiziralo podatke o gotovo 11.000 mladih ljudi u Velikoj Britaniji, istraživači su zaključili kako su četrnaestogodišnje devojčice češći korisnici društvenih medija, među kojima dve petine društvene medije koristi više od tri sata na dan, dok isto čini petina dečaka.

Studija je pokazala kako 12 posto umerenih korisnika društvenih mreža i 38 posto onih koji društvene medije koriste duže (više od pet sati na dan), pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

Anksioznost i loše spavanje povezani su s depresijom

Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 posto devojčica, dok je kod dečaka reč o 28 posto. Devojčice su takođe izložene većem riziku kada je reč o povezanosti korišćenja društvenih mreža i brige o izgledu tela i samopouzdanja, ali u ovom je slučaju razlika između devojčica i dečaka manja, pokazalo je istraživanje.

Ivon Keli, profesorka na londonskom Institutu za epidemiologiju i zdravstvenu zaštitu koja je jedan od vođa istraživanja, pozvala je roditelje i političare da obrate pažnju na rezultate studije.

“Ovi su rezultati jako relevantni za razvoj smernica koje se tiču sigurnog korišćenja društvenih mreža i pozivaju tu industriju da za mlade ljude odlučnije regulišu sate korišćenja društvenih medija”, kazala je Keli.

Dodala je kako porodice takođe treba da razmisle o ograničavanju korišćenja mobilnih u tinejdžerskim spavaćim sobama i “kada je i gde u redu vreme provoditi na društvenim medijima”.

Istraživanje, koje je finansiralo Veće za ekonomska i društvena istraživanja Ujedinjenog Kraljevstva (ESRC), objavljeno je online u petak u časopisu EClinicalMedicine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments