Kada bi se na svaku prodatu paklicu cigareta naplaćivao samo po jedan dinar, sakupilo bi se oko milijardu dinara, što je jednako budžetu koji je u 2017. godini izdvojen za lečenje retkih bolesti u Srbiji.

Kako piše “Blic”, to je računica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) koja se zalaže za uvođenje tzv. duvanskog dinara. Ovu ideju podržava i Ministarstvo zdravlja koje naglašava da je ovakva akcija postojala pre nekoliko godina i da planiraju da je ožive. “kažu iz Ministarstva zdravlja za “Blic”.

Takođe, razmatra se i uvođenje “pivskog dinara”, a procene o eventualnoj zaradi još uvek nisu rađene, ali računa se da bi se i tu skupila značajna svota.

Davor Duboka iz NORBS-a kaže da je realna potreba oko pet milijardi dinara godišnje za troškove lečenja obolelih od retkih bolesti, kao i da je teško navesti koliko ima obolelih jer ne postoji nacionalni registar.

Autor: Blic

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Boris
06/12/2017 08:40

da,ali ako bi taj dinar isao gde treba i da ne lecimo decu putem sms-a,ali nazalost zivimo u zemlji lopova,kriminala i korupcije…a i zamislite prodavacice na trafikama kad ostanu bez sitnine…