Duvanje svećica na torti nije higijenski dobro

       
Foto: People

Nedavno su svi na društvenim mrežama pisali o potezu američkog političara Mita Romnija koji je na sasvim neuobičajeni način duvao u svečice na svojo torti. Učinio je to tako što ih je vadio jednu po jednu i svaku posebno ugasio. 

Imao je dobar razlgo, bio je prehlađen i nije hteo da duva svećice kako ne bi tortu koju je delio s kolegama, “prekrio” bakterijama.

Studija sprovedena na Univerzitetu Klemson u Južnoj Karolini 2017. godine, pokazala je da duvanje svećica na torti povećava količinu bakterija za 1400% ! Istraživači su ravnomerno raširili glazuru torte preko folije i nakon toga postavili rođendanske svećice.

Ispitanici su zamoljeni da simuliraju rođendansku zabavu i pojedu komad pice. Zatim su duvali u rođendanske svećice.

Glazura je testirana na bakterije i količina je bila povećana u svim uzorcima torte. Ipak, naučnici tvrde kako to i nije dobra metoda ispitivanja jer se bakterije ne razvijaju isto na svim površinama. Iako su rezultati itekako šokirali naučnike, zaključili su da ne postoji velika opasnost od razvijanja infekcije, osim ako osoba koja je duvala u rođendanske svećice, nije bolesna.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments