Foto: Medium

Jedna od posledica zanemarivanja ili uskraćivanja ljubavi i emocija u najranijem detinjstvu je sporiji razvoj mozga, što znači smanjenje njegovog volumena, ustanovili su britanski naučnici. 

Grupa istraživača s londonskoga Kings koledža pratila je razvoj usvojene dece koja su rano detinjstvo provela u rumunskim sirotištima. Pokazalo se da je volumen njihovog mozga za 8,6 posto manji nego kod ostale usvojene dece, piše BBC.

U studiji je učestvovalo 67 rumunske usvojene dece, a naučnici su razvoj njihovog mozga upoređivali s razvojem mozga 21 usvojene dece kod kojih nije bilo zanemarivanja u ranom detinjstvu.

Od ranije se zna da su zlostavljanje i zanemarivanje iskustva s najviše posledica na razvoj dečjeg mozga. Visok nivo kortizola, kao posledica izloženosti stresu, povezana je s uništavanjem moždanih ćelija.

Emocionalno zanemarivanje je uskraćivanje osnovnih emocionalnih potreba, poput pružanja utehe ili stavljanje prevelikih očekivanja od deteta, koja ono ne može da ispuni, jer nije dovoljno zrelo ili jer takve situacije nisu sigurne za njega.

Usvojena deca čije je zdravstveno stanje proučavao tim prof. Sondž-Berka u takvim ustanovama su provela između dva nedelje i četiri godine. I ranije studije o deci iz tih rumunskih institucija koje su kasnije usvojile porodice iz Velike Britanije pokazale su da ona imaju problema s mentalnim zdravljem i u odrasloj dobi.

Kod nekih se razvila podvojena ličnost, kod drugih autizam, kod nekih poremećaj pažnje s hiperaktivnošću, kao i izostanak straha od nepoznatih osoba.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments