Foto: The Idle Man

Nije samo do estetskog izgleda, u proseku muškarac na brijanje potroši 3350 sati u svom životu.

Novembar je mesec u kom se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca, a od 2003. godine sprovodi se projekat Movember, sa ciljem informisanja muškaraca o bolestima zbog kojih nastupa preuranjena smrt.

Movember se obeležava simboličnim puštanjem brkova, ali i brade. Dugačka brada postala je pravi svetski trend i taj izgled nije više “rezervisan” samo za drvoseče, pustinjake, pomorce i sl.

Istraživanje urađeno na Univerzitetu Kvinsland, pokazalo je da brada i brkovi na licu smanjuju izloženost kože štetnim UV zrakama za jednu trećinu i bolja je zaštita od proizvoda sa zaštitnim faktorom jačine do 20. To znači da brada štiti lice 90 do 95 posto od štetnih ultraljubičastih zraka i time smanjuje rizik od razvijanja raka kože.

Nije mit, istina je, barem tako tvrdi dermatolog Entoni M. Rosi za Wall Street Journal. Duža, “zimska” brada greje lice, pa je područje pokriveno dlakama toplije za jedan stepen od ostatka kože lica, piše Popular Science.

Brada čuva kožu vašeg lica i usporava starenje kože. Muškarci koji godinama imaju bradu, imaju manje bora na svom licu, a ako jednom odluče da je obriju, izgledaće mlađe nego većina svojih golobradih vršnjaka.

Bradu treba održavati čistom, baš kao i svaki drugi deo tela. A brada će vas čuvati od infekcija. Tokom brijanja mogu nastati mikroambrozije na koži zbog čega virusi i bakterije lakše prodiru u kožu.

Istraživanje Kvinslenda obuhvatilo je osam hiljada žena koje su ocenjivale kakav izgled muškaraca im je najprivlačniji. Ukusi se razlikuju, pa tako i ono kakvi muškarci su privlačniji kojoj ženi. I dok su nekim ženama golobradi muškarci bili atraktivniji, većini ispitanih žena su muškarci s bradom  bili privlačniji.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments